wtorek, 12 lipca 2016

Beziki-ciągutki które zawsze wyjdą, czyli beza Pavlova bez tajemnic

Beziki-ciągutki które zawsze wyjdą, czyli beza Pavlova bez tajemnic.



Często zastanawiałam się co zrobić z białkami jajek po koglu-moglu czy użyciu żółtka do tatara. Ćwiczyłam z różnymi przepisami na bezę ale ..a to były za płaskie, a to się zupełnie spaliły, a to wychodziły surowe albo zupełnie rozcieknięte.

Przedstawiam Wam poniżej przepis na bezę która zawsze Wam wyjdzie. Potrzebujecie tak naprawdę tylko trochę cierpliwości i niestety czasu bo beza to produkt, który lubi się dobrze wygrzać :)

Składniki na ok 24 małe beziki (średnica w moim przypadku do 6cm)

  • 150 ml białek (z około 3 jajek L lub 4 średnich M)

  • 220 g drobnego (najlepiej cukier puder albo utarty zwykły) cukru kryształu

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli nie macie to pszenna też da radę ;P )

  • 2 łyżeczki octu winnego (ja dodaje spirytusowy - bo taki mam i używam - nie widzę różnicy)

Wykonanie:

  • Dokładnie oddzielone od żółtek białka (czyste białka bez cząstek żółtek) umieścić w czystej i suchej misce. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra i dół bez termoobiegu - to bardzo ważne).

  • Białka ubijać mikserem aż powstanie lejąca piana. Wówczas zacząć stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając (dodawać kolejne łyżki cukru w odstępach około kilkunastu sekund). Ubijać do czasu aż piana będzie gęsta i błyszcząca (po dodanym cukrze ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty).

  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników (około 1 minuta miksowania).

  • Pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc koło o średnicy nie więcej niż 18-20 cm, wypukłą stroną łyżki wygładzić boki bezy. Zmniejszyć temp. w piekarniku do 120 stopni C (góra i dół bez termoobiegu), wstawić blachę z bezą i piec przez 1 godzinę i 20 minut. Wyłączyć piekarnik i całkowicie ostudzić bezę nie otwierając wcześniej piekarnika 

Jeśli masz chwilkę, pozwól bezie jeszcze "dojrzeć" na blacie albo w otwartym piekarniku.

 

SMACZNEGO XOXO :*


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz